Wat is Levend Rollenspel?

STEL JE VOOR... een theater ter grootte van enkele hectaren bos, met daarin een honderdtal toneelspelers. Hier wordt een stuk in middeleeuwse sfeer opgevoerd. Toeschouwers zijn er niet, iedereen is bij het verhaal betrokken. De handelingen van de spelers zijn echter niet vooraf vastgelegd; iedereen probeert in overeenstemming met een van te voren verzonnen "karakter" te handelen; ze reageren op de gebeurtenissen, en de meeste acties worden ter plekke geïmproviseerd.

Lijkt je dit wat? Wil je ook een keer meespelen?

Dat kan! 

Rollenspelvereniging Arcana organiseert ieder jaar een aantal levend rollenspel (oftewel LARP/Live Action Roleplaying) evenementen, ieder met een geheel eigen achtergrond, setting en sfeer:

 • Elerion: twee keer per jaar een weekend lang rollenspel in de fantasiewereld van het keizerrijk Elerion en diens kolonie de Wilde Landen, voor leden van 18 jaar en ouder.
  >> lees verder.
 • Wolfhagen: een levend rollenspel dat zich afspeelt in de de historie van middeleeuws Limburg, voor leden van 18 jaar en ouder.
  >> lees verder.
 • De Bron: één keer per jaar is er een weekend lang rollenspel speciaal voor spelersvan 14 t/m 17 jaar (figuranten 18+). Het speelt zich af in Fernwoude, een gehucht in de provincie Pelinor.
  >> lees verder.
 • Horror Arcanae is een serie los van elkaar staande evenementen, waarin de deelnemers een zenuwslopende avond tegemoet gaan, in telkens andere setting. De laatste Horror is alweer een tijdje terug, er is nog geen nieuws over een aankomende Horror.
 • ...wellicht worden er nog meer thema's tot leven gebracht in de toekomst!

De meeste van onze evenementen spelen zich af in een wereld waar magie werkt, doden niet altijd rustig in hun graf blijven liggen en waar helden monsters bestrijden met zwaard en knots. Mocht je je afvragen of je wel in staat bent om je in zo'n fantasiewereld in te leven, dan kunnen we je geruststellen: wanneer er honderd mensen om je heen zich precies zo gedragen alsof ze in deze fantasiewereld zijn, dan kan het onderscheid tussen spel en realiteit aardig vervagen. Iedereen die ooit mee heeft gedaan aan levend rollenspel (ook wel live action role play of LARP genoemd), zal je vertellen dat dit een unieke ervaring is.

Een live rollenspel duurt bij Arcana een weekend. Daar zijn er tot nu toe meer dan twintig van georganiseerd. En dat naar volle tevredenheid van de deelnemers. Wie niet kan wachten om mee te gaan doen kan zich electronisch inschrijven voor een van onze volgende live's (mits inschrijving al geopend).

Meedoen

Er zijn drie manieren waarop je aan zo'n rollenspelweekend kan deelnemen, als speler, als figurant of als crewlid:

 • Als speler speel je een zelf bedacht personage, dat een weekendlang een avontuur beleefd. Spelers zorgen voor hun eigen wapens en kleding;
 • Als figurant speel je personages die door de scenariogroep zijn gemaakt en die in dienst staan van het scenario. Je krijgt hiervoor wapens en kleding van Arcana. Waar nodig treden figuranten op als scheidsrechter;
 • Als crewlid van de kookploeg zorg je tijdens het weekend voor het heerlijke eten, en de crewleden van de spelleiding zijn de 'baas' over het verloop van het rollenspel.

Spelregels

Tijdens het spelen van een rollenspel blijkt een aantal dingen uit de praktijk: Of je de struikrover wel of niet hebt gehoord, of je raak sloeg, wie er het snelste kan rennen, jij of die boze trol..? Natuurlijk is er ook een aantal zaken die in een stelsel van spelregels is geregeld: Wat voor personage mag je spelen, hoe werkt magie en wat zijn de regels voor veilig vechten. Als je aan een rollenspelweekend deelneemt, wordt van je verwacht goed op de hoogte te zijn van de spelregels. Elk evenement heeft zijn eigen set spelregels die je ontvangt als je gaat deelnemen en (deels) ook op deze site kunt vinden. Lees ze rustig twee keer door!

Hoe een evenement ongeveer verloopt kun je hier vinden