Kleding

Dameskleding

Een belangrijk onderdeel van een LARP-evenement is natuurlijk de aanschaf van je tijds-geschikte kostuum. Wat kan wel en wat niet?

In de afbeelding hieronder vind je kleding die geschikt is voor het tijdsbestek van ons evenement, 1888. Tussen de periode 1850/1890 stond de modeverandering voor de lagere klasse aardig stil. De adelijke kleding was meer aan mode onderheven.
We hebben kort voor je samengevat waar je aan kan denken.

Arbeidersklasse;

Een vrouw uit de arbeidersklasse droeg voornamelijk een hooggesloten blouse met een lange rok tot vrijwel aan de grond.
Kantjes, ruches en strikjes waren aardig in trek.
Een belangrijke mode-regel is dat de jas zo lang dient te zijn als het kleding stuk. Als er niet gebruik wordt gemaakt van een omslagdoek, was de jas dan ook vaak dezelfde lengte als tot de rok, vrijwel tot aan de grond.

Adelijke klasse;

Ook bij de dames van hogere stand was de kleding veelal hooggesloten met een lange rok, versierd met kant, ruches en strikken. De stoffen waren van betere kwaliteit en vaak kleurrijker dan van de werkende vrouw. In onderstaande afbeeldingen vind je een aantal voorbeelden van dergelijke jurken. Ook grote, brede hoeden waren erg in trek.

Wat schaf je aan?

Bij voorkeur regel je zelf je kostuum. Onderstaand vind je een aantal afbeeldingen van hooggesloten blousjes die geschikt kunnen zijn voor Moresnet 1888. De onderstaande voorbeelden zijn in verschillende winkels (H&M maar ook online bij Zalando) te vinden voor een leuke prijs.

Wil je inspiratie opdoen? Denk aan Upstairs Downstairs,
Daens of verschillende Western films.

Wat kan absoluut niet?

- Overduidelijke synthetische (carnavals) kleding
- Moderne prints
- Korte rokjes
- Een broek dragen als vrouw, tenzij passend en afgesproken bij je rol
- Aanwezig decolleté, tenzij passen en afgesproken bij je rol

Heb je nog vragen over je kostuum of wil je weten of het kostuum dat je op het oog hebt geschikt is? Neem dan gerust contact op met de kerngroep via kerngroep_moresnet1888@arcana.nl We staan je graag te woord.

Voor meer inspiratie kun je terecht op het Pinterest board onderaan de pagina, of op Historical Emporium (https://www.historicalemporium.com/store/outfits.php)

Mannenmode

Na een artikel over de dameskleding mogen de mannen niet vergeten worden.

In 1888 staan we aan het einde van de Victorian Fashion en aan het begin van de Edwardian stijl. Onder vind je en lijst met tips, wat zeker niet te doen en natuurlijk links met voorbeelden voor een uitgebreid beeld.

Hoeden worden vernoemd maar er zal later nog een speciaal artikel over hoeden etiquette volgen, zowel voor mannen als vrouwen.

Lagere klasse:

Bijzonder aan de Edwardian tijd qua kleding is dat ook voor de eenvoudig werkende man de mode een belangrijker onderdeel werd. Wellicht niet iedere dag in de fabriek maar toch zeker op zondag. Een pak met broek, vest en jasje. Vaak in een matchende stof. Qua hoofddeksel werd er vaak een platte cap gedragen (zie afbeelding rechtsboven). Een bolhoed of hoge hoed was niet gepast voor deze rang.

Middelklasse:

Ook in de middenklasse was een driedelig pak een geschikte kleding keuze. Helemaal modieus was zowel de broek, het jasje en het vest in een matchende stof met daaronder een passende blouse. Als hoed was een platte pet of een bolhoed een geschikte keuze. (zie afbeelding linksboven)

Hoger Klasse:

Zeker in de Edwardian mode speelde het pak dat nog aardig hedendaags in die vorm kennen al een grote rol. (Zie losse foto). Mannen van de hogere klasse hadden verschillende keuzes in hoeden en in tegenstelling tot de lagere klasse mochten zowel een platte cap, bolhoed of hoge hoed dragen, afhankelijk van de situatie en tijd.

In de Edwardian tijd was het gebruikelijk voor verschillende situaties een verschillend pak te hebben (diner, kerkbezoek, feest). Daar zullen we bij de LARP minder streng naar kijken. Als je pak passend is voor de tijd, mag hij het hele weekend gebruikt worden. Tenzij je zelf erg streng op de etiquette bent natuurlijk.

Tips:

- Geschikte stoffen zijn bijvoorbeeld katoen, wol, linnen en andere natuurlijk ogen stoffen.
- Kies een broek zonder al te modern stiksel.
- Zowel effen stoffen als krijtstreep en een simpele ruit waren in trek.
- Een bijpassende hoed is een leuke extra en is online (ebay, aliexpress) zeer betaalbaar te vinden.
- Eenvoudige zwarte schoenen (al dan niet netjes of versleten) zijn voor alle klassen geschikt.

No go's:

- Een blauwe spijkerbroek aantrekken. Waarschijnlijk hoefden we dat niet te zeggen, maar voor de zekerheid.
- Overduidelijke synthetische en glanzende stoffen.
- Moderne felgekleurde of witte (sport)schoenen.
- Een hoed dragen die niet bij je klasse past, tenzij er een reden is binnen het spel dat dit gebeurd.

Kijk voor kledingtips bijvoorbeeld ook naar Westerns of zoek naar Late Victorian of early Edwardian mode.

https://www.historicalemporium.com/mens-edwardian-clothing.php