De spelwereld: Le Monde de Belvedere

Een uitgebreide beschrijving vind je hier:  Le Monde de Belvedere

Frankrijk staat op een kruispunt in de geschiedenis dat het land naar een nieuwe, ongekende grootsheid kan stuwen of het volledig en onomkeerbaar in de afgrond kan laten storten. Een land waar – binnen de eigen grenzen – katholieken en hugenoten de wapens al slijpen voor een nieuwe ronde. Vlak daarbuiten liggen de Habsburgse intriges op de loer en dreigt misschien zelfs een oorlog met Fort Brittanië. Ontwikkelingen die eeuwige roem en glorie kunnen brengen. Of de ondergang van een dynastie en een volledig land.

Er bestaan mechanische contrapties die zo vernuftig zijn, dat ze de mens in bijna alles kunnen nabootsen. Heersers maken gebruik van zieners, zoals de roemruchte Nostradamus, die beweren dat zij de toekomst kunnen voorspellen. En natuurlijk zijn er ook geheimzinnige genootschappen met elk hun eigen agenda en invloeden. Maar het gewone volk merkt daar in het dagelijks leven weinig van. Voor mensen met open ogen en een open geest kan zich een wereld vol wonderen openbaren. Voor anderen bestaan de veranderingen in de wereld over het algemeen slechts op de achtergrond.

In Belvedère wordt gevochten met het zwaard, het musket en met fabuleuze nieuwe uitvindingen, maar ook met woorden, documenten en oude geheimen. En dat allemaal tegen de achtergrond van het hof van koning Louis XIII. Belvedère als evenement draait om dit hof en om wat het betekent om jezelf ten dienste te stellen van een koning, een doel en een land. Want – ook al deelt niet iedereen dezelfde mening over hoe het land het beste gediend kan worden – uiteindelijk doet iedereen wat hij kan voor het welzijn van La Belle France (en als je daar zelf beter van wordt, is dat natuurlijk mooi meegenomen).

Heb je vragen ? Mail ons ! kerngroep_belvedere@arcana.nl.

De spelers

De leden van het hof zijn de crème de la crème van Frankrijk. Iedereen aan het hof is een persoon van belang voor van het land en hooggeplaatst. Zelfs het legen van de po van de koning is de taak van iemand met een adellijke titel (en zelfs een gewild baantje!). Dit wil niet zeggen dat er alleen de adel aan het hof leeft. Een aantal gelukkigen, gegoede burgers, kunstenaars en wetenschappers zijn aanwezig aan het hof dankzij de steun van een beschermvrouw of -heer. En dan is er natuurlijk nog een klein dorp aan trouwe bedienden.

Over het algemeen zijn de hovelingen zeer heldhaftige, kunstzinnige en/of pientere mensen, spelers of pionnen in het spel van het hof. Indien ze het spel slim spelen kunnen ze deze slangenkuil overleven en misschien wel tot grote hoogten groeien. Ze zijn van adel of een nederige, nuttige vertrouweling van een van de adellijke huizen. Maar pas op... Wie hoog vliegt kan diep vallen.

Het spel

Het spel van Belvedère legt de nadruk op intrige aan het hof en op theatraal, hoffelijk spel. We willen graag dat ‘het spel’ aan het Hof door en tussen de spelers zelf gespeeld wordt. En het liefst op het scherpst van de snede. Wanneer je een gevecht -verbaal of fysiek- verliest, zul je daar niet altijd met je leven voor boeten. Er zijn immers zoveel ergere en interessantere dingen dan de dood.

En, omdat dat zo hoort in een Dumas-verhaal: de verliezers kunnen winnaars worden, en vice versa. Voor intriganten zijn er voldoende verborgen agenda’s en geheimen om te ontdekken en invloeden om uit te oefenen op de wereld in het algemeen en op het hof in het bijzonder.