Eleriaanse pareltjes

De spelwereld Elerion is toe aan het vijftigste Elerion-evenement en ook ons jongeren-evenement De Bron is inmiddels aan de 14e editie toe. 25 jaar geschiedenis, vol leuke weetjes, obscure feiten en duistere geheimen. De komende tijd willen we op regelmatige basis een detail uit onze rijke spelwereld lichten in de rubriek “Eleriaanse Pareltjes”


 • Eleriaanse pareltjes: deel 8 – Lotov Trobbel

  Lotov Trobbel, de oudste zoon van de befaamde Bick Trobbel, is inmiddels mogelijk nog beruchter dan zijn vader. Lotov was in zijn jongere jaren een boekenwurm die door zijn vader naar de Wilde Landen werd gestuurd om de praktijk te leren. Hij heeft enkel jaren rondgetrokken met het veelbesproken reizende gezelschap avonturiers dat ook nu nog door Umbrië trekt. Er gaan veel geruchten over Lotov, de een nog ongeloofwaardiger dan de ander. Hij schijnt in de onderwereld te zijn geweest, in het verre verleden maar ook in de toekomst. Hij schijnt in Incendia te hebben gewoond maar ook dikke vrienden te zijn geweest met Keizerin Leta.

  Wat wel feiten zijn is dat Lotov getrouwd is met Runenmeester Benhal Mabelis en dat hij een minstens zo befaamde zus, genaamd Alkinda, heeft.

 • Eleriaanse pareltjes: deel 7 – Guillaume le Chanteur

  Guillaume le Chanteur, alias Willem de Zanger, was een voormalige oplichter uit Elerion-stad zuid (E’tje Suid, zoals Guillaume er aan refereerde), die door omstandigheden een avonturier/butler werd in de Wilde Landen.

  Lang verhaal kort – Guillaume maakte een aantal verkeerde keuzes, waardoor hij een zielloze ketter werd. Onzichtbaar, en gewapend met zijn zilveren kandelaar, heeft hij uiteindelijk een inquisiteur vermoord. Deze keer had de butler het dus daadwerkelijk gedaan. Dit moest hij uiteindelijk met een onthoofding door het keizerlijk leger bekopen.

  De dood is echter niet einde voor een nuttige zielloze, en nu dient Guillaume de demon Astaroth in zijn rijk, waar hij zich onder andere bezigt met het afstoffen van de bezittingen van zijn Heer, het mennen van Leprekaantjes, zoals hij ze noemt, en het voeren van Bob, de zielenverslindende flamingo. 

 • Eleriaanse pareltjes: deel 6 – Charlotte van Rozen-Lindenburg

  Barones Charlotte van Rozen-Lindenburg is een geliefde verschijning in adellijke kringen. Haar echtgenoot, baron Louis van Rozen-Lindenburg, kent via zijn werk voor de Raad voor de Hoge Adel vrijwel de gehele aristocratie van het land en vrouwe Charlotte steekt veel werk in het behouden van de goede contacten. De barones wordt geroemd om haar jeugdige schoonheid, maar moet door de drukke werkzaamheden van haar man (die ook landvoogd van Batori is) vaak zonder hem op reis. Gelukkig wordt ze dan vergezeld door een van haar ridders van het Bloedend Hart, een Pelinorese ridderorde die bekend staat om zijn sterke en robuuste ridders, volledig toegewijd aan de bescherming van hun charmante barones.

 • Eleriaanse Pareltjes: aflevering 5 – Pelle Swindels

  Één van de meest bekende professoren op Tovenaarseiland, en waarschijnlijk ook één van de oudste, moet wel runemeester Pelle Swindels zijn. Bij dit pareltje treft u een zeldzaam portret van runemeester Swindels in zijn “jonge jaren” aan, op latere leeftijd raakte de tovenaar aan een rolstoel gekluisterd. Een rolstoel die zich op magische wijze voortbeweegt, dat dan weer wel, en van waaruit Swindels tijdens een bezoek aan Woudenberg schijnbaar achteloos een bende aanstormende rabauwen veraste met een welgemikte vuurzee. Op Tovenaarseiland is de runemeester geliefd en gevreesd onder zijn leerlingen en draaien vrijwel al zijn colleges om het centrale thema “SAMENWERKEN !”, een stokpaardje van de professor en volgens hem de oplossing voor vrijwel ieder probleem.

 • Eleriaanse Pareltjes: aflevering 4 – Protector

  Het magische zwaard protector dook rond de dood van keizer Hakkim II op in de Wilde Landen en werd enkele malen gezien in de handen van de bekende Natuurpaladijn Marandrax. Het zwaard kon op magische wijze alle klappen van één tegenstander afweren als het zwaard met twee handen werd gehanteerd, ten koste van de levenskracht van de drager. Het zou uiteindelijk in twee stukken gebroken zijn en begraven om de dood van de druïde Belladonna te wreken door de beroepscrimineel Fifi te Brino Anjak.


 • Eleriaanse Pareltjes: aflevering 3 – Corrigan en Morrigan

  Bij tijd en wijle duiken ze op, vaak als er ook hogere demonen in de buurt zijn : Corrigan en Morrigan, de demonische raven. Hoewel pratende raven vaak voor angstige reacties zorgen trekt het tweetal zich daar weinig van aan en lijken ze er genoegen in te scheppen mensen lastig te vallen en te verkondingen dat ze alles, maar dan ook echt álles weten. Daarnaast dreigt vooral de mannelijke raaf Corrigan met het op de kop poepen (met het verbale dreigement “ik schijt op je kop !”) van personen die hem negeren of geweld aan proberen te doen. Morrigan daarentegen (het vrouwtje van het stel, te herkennen aan de gouden ring met grote robijn aan haar pootje) heeft regelmatig last van nesteldrang, waarbij ze het hoofd van toevallige passanten als ideale locatie voor een nieuw nest aanziet.

 • Eleriaanse Pareltjes: aflevering 2 – De scepter van Willibalt

  De verloren gewaande scepter van keizer Willibalt speelde een belangrijke rol tijdens de strijd van toen nog prinses Leta tegen dictator Ka Rashid. In een verborgen klooster, van de in die tijd uitgestorven gewaande gele orde, in de bergen bij het dorp Demsterkloof, wist de kampioen van Leta, de magiër Tiamat, na het succesvol afronden van een aantal proeven, uit een drietal exemplaren de juiste scepter te kiezen als beloning en deze aan prinses Leta te overhandigen. Met de scepter in de hand genas de prinses vervolgens een aantal zieken, onomstotelijk bewijs dat Leta de ware troonopvolgster was. Want zoals paladijn Rodwyn verkondigde was de “hand van de ware Keizer(in), met de scepter van Willibalt in de andere hand, die van een genezer”. Twee schilderijen in de Keizerlijke galerie in het Keizerlijk paleis herinneren aan deze historische gebeurtenis.

 • Eleriaanse Pareltjes: aflevering 1 – Jamesons’ Hand-compendium

  Jamesons’ Hand-compendium, of de volledige titel : “Jamesons’ Antropologisch Hand-compendium voor de avonturier en scholier”, is een antropologisch en teratologisch standaardwerk van de hand van de beroemde, helaas veel te vroeg gestorven antropoloog, teratoloog en avonturier Louisiana Jameson. In simpele mensentaal beschrijft de wetenschapper in dit bondige boekwerkje verschillende monsters en andere humanoïden, vaak voorzien van een eigen door de wetenschapper toegekende naam. De erven Jameson kunnen goed rondkomen van de opbrengsten van de boekverkoop; inmiddels gaat het handzame werkje de tweeënveertigste druk in en is het verplichte kost op de Keizerlijke Academie. Jameson sneuvelde alweer ruim twintig jaar terug in Brino Anjak tijdens het verdedigen van enkele van zijn medereizigers. De eerste druk van zijn boekje, nog door de wetenschapper persoonlijk aan de man gebracht, is ondertussen een klein fortuin waard voor verzamelaars en academici.

 • Eleriaanse pareltjes

  De spelwereld Elerion is toe aan het vijftigste Elerion-evenement en ook ons jongeren-evenement De Bron is inmiddels aan de 14e editie toe. 25 jaar geschiedenis, vol leuke weetjes, obscure feiten en duistere geheimen. De komende tijd willen we op regelmatige basis een detail uit onze rijke spelwereld lichten in de rubriek “Eleriaanse Pareltjes”. Binnenkort kunnen jullie de eerste aflevering verwachten !