Licht in de duisternis!

In de aanloop naar Elerion Live 50, die nu dan toch eindelijk door lijkt te kunnen gaan, hebben we Arcana-merchandise verkocht, waaronder prachtige binnenspels verantwoorde lampjes. Dat leek ons tevens een mooi moment om de vaardigheid “Licht maken” nog eens onder de aandacht te brengen en de invulling van deze geheime spoorzoekers-vaardigheid een kleine update te geven, ook omdat de regels rond wat je nu mag met een lampje buiten wellicht wat verwaterd zijn.

Concreet kan iemand met de vaardigheid “licht maken” een lampje zó prepareren dat het buiten niet uit zal waaien. Direct rond de herberg en in het spelerskampje blijft een lampje wel aan, maar begeef je je verder van de bewoonde wereld, dan waait bij iemand zonder deze vaardigheid eender welke lichtbron vrijwel direct uit, tenzij je je lampje vóór je op pad gaat goed aan laat steken door iemand met deze vaardigheid. Vaak is het personeel van de lokale herberg ook erg bedreven in het goed aansteken van een handlampje.

Personages met deze vaardigheid zijn zelf zo getraind in het beschermen van een lampje tegen de weersinvloeden dat ze zelfs met een brandend lampje van de gebaande paden af kunnen. Bij personages die deze vaardigheid níet hebben zal een lampje, zelfs als het eerder door iemand met de vaardigheid “licht maken” is aangestoken, uitwaaien als men van de paden af gaat.

Voor de start van het lijnscenario kan je er vanuit gaan dat je lampje, als je dat bij hebt, eerder op die dag is aangestoken door de herbergier in de laatste nederzetting die je passeerde op weg naar de locatie van de Live (of je bent een spoorzoeker tegengekomen die het voor je gedaan heeft, of je kan het zelf 😉 ).

Nog een voetnoot : deze regels gelden niet voor magische kaarsen (binnenspelse componenten) die nodig zijn bij sommige spreuken en rituelen terwijl ze gebruikt worden bij voornoemde spreuken of rituelen. Als ze puur als lichtbron gebruikt worden, gelden dezelfde regels als voor andere lichtbronnen. Daarnaast beschikken sommige priesters en tovenaars over gebeden of spreuken om licht te maken, daarop zijn deze regels uiteraard ook niet van toepassing.