Kennis moet je delen: Waarom heet de nomadifamilie Zogolli ‘Zogolli’?

Bij Elerion loop ik rond als broeder Cees van het gele klooster Valinte. Een van de leerstellingen van ons klooster is dat je kennis moet delen. Ik ga nu niet verder in op de kernwaarden van Valinte, mocht daar interesse in zijn dan kan dat op een later moment, maar als je niet doet wat je preekt dan is dat wel heel erg sneu. Zo kwam ik op het idee voor deze rubriek: Kennis moet je delen. Zelf zal ik de spits afbijten en antwoord geven op de vraag:

Waarom heet de nomadifamilie Zogolli ‘Zogolli’?

Eigenlijk is dit een dubbele vraag. De familie heette eerst anders dus waarom is ze van naam veranderd? Laat ik daar mee beginnen; de tweede helft – waarom specifiek de naam Zogolli – komt later.

Laat ik proberen het beknopt te houden. In een nabij verleden liep ik rond in de Wilde Landen als Joseb Janzkauskaz (door Marcel Oerlemans steevast ‘kouskous’ genoemd) en als rechtgeaard noemadi (met ‘oe’, met een ‘o’ is voor ‘boergers’) voelde ik me een beetje ontheemd tussen de leden van de heldengroep van Elerion. Tijdens onze omzwervingen stootten we op een groepje noemadi met de goumnaam Jankauskaz (let op het subtiele verschil). Mijn noemadihart ging natuurlijk sneller kloppen en het werd helemaal mooi toen de groep te kennen gaf mij als nieuwe aanvoerder (grote paardeloel) te willen hebben. Je voelt hem al aankomen; er zat een addertje onder het gras. Eigenlijk meer een anaconda: mijn ‘familie’ bestond uit demonenaanhangers en waren zelfs voor noemadi niet echt fris. Maar ja, hoe kun je ‘nee’ zeggen tegen deze eer (bedankt spelleiding) dus ik nam de taak op me. Nu was ik zelf een aanhanger van de Natuur en demonenaanhangers waren nu eenmaal ‘not done’ in Elerion. Er zat niets anders op dan de welbeproefde weg te gaan die heden ten dage nog steeds wordt gebruikt: heeft iets een slechte naam, vervang die dan! Ik kon niet mijn eigen naam gebruiken, dat wilde ik mijn familie niet aandoen, dus ik moest creatief worden.

Dat brengt me op het tweede deel van de vraag: waarom ‘Zogolli’? Als eerste moest het dus niet lijken op de oude naam. Het moest lekker ‘bekken’ maar toch een beetje noemadi-achtig aandoen. Iedereen haalt zijn inspiratie ergens anders vandaan en ik had net daarvoor een boek gelezen over een vergeten figuur in de Europese geschiedenis: koning Zog van Albanië. Het levensverhaal van deze Ahmed bey Zogolli is fascinerend en niet alledaags en ik vond naam Zogolli wel passen in mijn beeld van Noemadi. Een beslissing was snel genomen: dus zo kwam de familie Zogolli aan de naam Zogolli.

De familie heeft nog meer ‘geleend’: misschien is het de heraldici onder jullie opgevallen dat het wapen van de Zogolli’s een gepimpte versie is van het Albanese wapenschild. Maar iedere overeenkomst met de Albanese maffia zal ten stelligste worden ontkend!

Voor hen die denken dat de Zogolli’s nog steeds demonen aanhangen: wees gerust. Een goed gekozen najaarsritueel (de Natuur is nog ergens goed voor), de juiste ruilen met andere families en de influx van boergers hebben allemaal bijgedragen aan een ‘gezonde’ goum. Voor je zielenheil hoef je daar niet meer te vrezen.

Bron: Jason Tomes (2003) King Zog, self-made monarch of Albania.

Heb jij nu ook een interessant weetje wat je wilt delen met iedereen; schrijf het op en stuur het naar redactie@arcana.nl. Let wel: wij van het klooster Valinte staan voor waarheid en fake nieuws zal als dusdanig worden bestempeld (zet dat maar in de Wilde Post). Wie weet welke kennis er nog meer wordt gedeeld.

Gerard