Eleriaanse Pareltjes: aflevering 1 – Jamesons’ Hand-compendium

Jamesons’ Hand-compendium, of de volledige titel : “Jamesons’ Antropologisch Hand-compendium voor de avonturier en scholier”, is een antropologisch en teratologisch standaardwerk van de hand van de beroemde, helaas veel te vroeg gestorven antropoloog, teratoloog en avonturier Louisiana Jameson. In simpele mensentaal beschrijft de wetenschapper in dit bondige boekwerkje verschillende monsters en andere humanoïden, vaak voorzien van een eigen door de wetenschapper toegekende naam. De erven Jameson kunnen goed rondkomen van de opbrengsten van de boekverkoop; inmiddels gaat het handzame werkje de tweeënveertigste druk in en is het verplichte kost op de Keizerlijke Academie. Jameson sneuvelde alweer ruim twintig jaar terug in Brino Anjak tijdens het verdedigen van enkele van zijn medereizigers. De eerste druk van zijn boekje, nog door de wetenschapper persoonlijk aan de man gebracht, is ondertussen een klein fortuin waard voor verzamelaars en academici.