Zombielarp: 18 Uur persbericht #3

Missie Mali per direct gestopt

19 maart 2019

Het ministerie van Defensie maakte vandaag bekend dat zij de militaire missie in Mali per direct stop zet. De militairen van het Korps Commandotroepen, het Korps Mariniers en de 11 Luchtmobiele Brigade kregen vanochtend te horen dat zij nog deze avond terug naar Nederland zullen vliegen. Eenmaal in Nederland gaan ze meteen door naar Hilversum om daar te oefenen met de rest van de strijdkrachten.
Zoals bekend opereert het leger sinds dit weekend in de bossen in de omgeving Hilversum, zij nemen daar deel aan de defensie brede training “rapture”.

De Nederlandse blauwhelmen zijn vier jaar actief geweest in Mali. Ze waren daar deel van de Verenigde Naties (VN) operatie genaamd “MINUSMA”, Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali. Nederland leverde sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie.
De Nederlandse militairen voerden in Mali vooral verkenningen uit en verzamelden inlichtingen. Die informatie gebruikte de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden.
De Nederlanders vormden daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren. Deze deskundigen zijn niet terug geroepen.

Waarom het ministerie van defensie pas zo laat besloot om ook deze militairen aan de training mee te laten doen, is onbekend. Het ministerie was onbereikbaar voor commentaar.
De ambassadeurs van de VN, de VS en Duitsland hebben laten weten hier geen genoegen mee te nemen, tekenen protest aan over de gang van zaken, en hebben reeds audiëntie bij de premier aangevraagd.